Yargıtay Genel Kurulu, İ…’da dekan kocasından boşanan doçent kadının davasında, mal paylaşımı davalarındaki 1 yıllık zaman aşımını 10 yıla çıkardı. Bu karar, mal paylaşımı davalarında 1 yıllık süreyi geçirmesi nedeniyle mağdur olanlar için yeni bir dönemi başlattı. Öğretim üyesi Doç. Dr. E… G…, 2006’da o dönemde fakültenin dekanı olan Prof. Dr. S… M… Ş…’den boşandı. 1.5 yıl sonra da mal paylaşımı davası açarak, evlilikleri süresince eşiyle birlikte çalıştığını belirtti ve edindikleri mallardaki katkısını istedi. Davayı dört yıl sonra sonuçlandıran İ… 5. Aile Mahkemesi hakimi, G…’ün de …- lira katkı sağladığına karar verdi. Ş…’in avukatlarının davanın 1 yıllık zamanı aşımının ardından açıldığını iddiasıyla temyiz ettiği karar Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından bozdu.
Verdiği kararda direnen hâkim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na başvurarak Türkiye’de yurt dışı tebligatların bazen üç yılı dahi bulduğunu, her yıl ekonomik göstergelerin ve statülerin değiştiğini belirtti. Türkiye’nin kadınlara yönelik her türlü ayrıcılığın önlenmesine dair İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlatan hâkim, “Bu durum yolculuk esnasında at değiştirmeye veya oyun sırasında kural değiştirmeye benzer. Haklarına ulaşamayanlar yargıya güven duygularını kaybeder, adalet ve hakkaniyet duyguları zedelenir” dedi. Davadaki sürecin nasıl uzadığını anlatan hâkim, “Davacıya bir yıllık zamanaşımı tanınmasının, yargının kendi sorumluluğunu taraflar üzerine yükleme anlamına gelir” diye konuştu. Bu talep üzerine Yargıtay’daki 23 hukuk dairesinde görev yapan 40 yüksek hakim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu olarak yaptığı toplantıda, boşanma davalarından sonra açılan mal paylaşımı davalarında 1 yıllık zaman aşımı süresinin 10 yıla çıkartarak, yerel mahkemenin kararını doğruluğuna hükmetti.
Habere konu olan olan; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17.04.2013 Tarihli 2013/8-375 Esas 2013/520 Karar sayılı içtihadının, mevzuat ve içtihat programımızda mevcut olduğunu belirtmek isteriz.