Türkiye’ye girmek isteyen yabancıların genel kural olarak vize almaları gerekmektedir. 6458 sayılı Kanun’un 11. maddesinin 1. fıkrasına göre, Türkiye’de 90 güne kadar kalacak yabancıların, vatandaşı oldukları veya kaldıkları ülkenin konsolosluğuna giriş amacını belirterek vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Vize Nedir?
En yaygın tanımıyla vize, yaşadığınız ülkeden başka bir ülkeye seyahat etmeniz durumunda, seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğundan alınması gereken resmi izin belgesidir. Bunun için öncelikle ilgili devlet konsolosluğuna başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Konsolosluk daha sonra başvurunuzun bir parçası olarak gönderdiğiniz belgeleri inceleyecek ve girişi onaylayacak veya reddedecektir.
6458 sayılı Kanun’un 3. Maddesinde vize; “90 güne kadar Türkiye’de kalma veya Türkiye’den transit geçme hakkı veren izin” olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’ye vize veya vize muafiyetiyle giriş yapan yabancı uyrukluların Türkiye’de kalış süresi her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye’de vize veya vize muafiyetiyle veya 90 günden fazla kalan yabancıların oturma izni almaları gerekmektedir. Bu vize yalnızca Türkiye’ye giriş için kullanılabilir ve size kalma veya çalışma hakkı vermez. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların, yapacakları faaliyetin türüne ve süresine göre çalışma izni almaları gerekmektedir.
Vize Ülkeye Giriş İçin Mutlak Hak Sağlar Mı?
Yabancıların Türkiye’ye giriş için vize başvurusunda bulunmaları zorunlu olmakla birlikte, elde edilen vize veya vize muafiyetinin Türkiye’ye giriş için mutlak bir hak teşkil etmediği de açıktır. Yabancı uyruklu bir kişiye vize verilmesi veya vize gerekliliklerinden muafiyet, bir devletin yabancı uyruklu kişiyi kabul etme yükümlülüğünü oluşturmaz. Yabancı uyruklu kişi vizesi olsa veya vizeden muaf olsa dahi 6458 sayılı Kanun’un 7. maddesi uyarınca Türkiye’ye girişine izin verilmeyebilir. Vize, yabancıya mutlak bir ülkeye giriş hakkı vermese de, girişi kolaylaştıran ve onları vizesiz yabancılara göre daha güçlü bir konuma getiren bir izin olarak değerlendirilmektedir.
Vize Başvurusu Nereye Yapılır ve Yetkili Makam Kimdir?
Vizeler, konsolosluklarca, istisnai durumlarda ise sınır kapılarının bağlı olduğu valiliklerce verilir. Yabancı ülke diplomatlarına, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerince resen vize verilebilir. Bu vizeler, genel vize verme usulüne uygun olarak Bakanlık ve Dışişleri Bakanlığına derhâl bildirilir. Bu vizeler harca tabi değildir. Ülke menfaatleri göz önünde bulundurularak vize verilmesinde yarar görülen yabancılara, istisnai olarak Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilerince resen vize verilebilir. Bu amaçla verilen vizeler, genel vize verme usulüne uygun olarak Bakanlık ve Dışişleri Bakanlığına derhâl bildirilir. Bu vizeler harca tabi değildir.
Yukarıdaki bilgilere dayanarak aşağıda vize alabileceğiniz kurumların kısa bir listesini bulabilirsiniz;
- Konsolosluklar
- Başkonsolosluklar
- Yurt dışına vize almak için gitmeyi planladığınız ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Pasaport
- İkametgah Belgesi
- Fotoğraf
- Aile Cüzdanı(Evliler İçin)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Banka Hesap Dökümü
- Mesleki Durum Belgesi
Vize başvurusunda bulunmak için her ülkenin konsolosluğunun talep ettiği belgeler, ziyaret edeceğiniz ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Çeşitli vize başvuru türleri için gerekli belgelerde farklılık gösterebilir. Örneğin çalışma vizesine başvurmak ile öğrenci vizesine başvurmak için gereken belgeleler farklı olabilir. Ancak genel olarak her ülke tarafından yukarıdaki belgeler istenmektedir.
Stj.Av.Emre Tarık TOSUNOĞLU