Sağlık Bakanlığı’ndan yakın temaslıların karantina süresinde değişiklik yapıldığına dair yazılı bir açıklama geldi. Açıklamaya göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) yakın temaslılarının karantina süresinin 10 gün olarak güncellendiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yakın temaslıların karantina süresinde değişiklik yapıldığına dair yazılı bir açıklama geldi.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilimsel çalışmalar doğrultusunda Hastalık Kontrol Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) tarafından yapılan güncellemeler ülkemiz tarafından anlık olarak takip edilmekte ve rehberlerimize entegre edilmektedir.
“YAKIN TEMASLILAR 10 GÜN KARANTİNADA KALIR”
Yakın temaslı kişilerde karantinanın sonlandırılması aşağıdaki şekilde güncellenmiştir:
“Yakın temaslılar 10 gün boyunca karantinada kalır.
* Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR yapılmaksızın, 10. günün sonunda biter. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.
* Ayrıca yakın temaslı olan ve izlem süresince semptom gelişmeyen kişilerde, PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda karantina sonlandırılabilir.
* PCR testi, ancak kapasitenin uygun olduğu durumlarda, en erken 5. günden sonra evde numune alınarak yapılabilir.
* PCR testi negatif çıkan ve semptom gelişmeyen kişilerde 7. günün sonunda karantina sonlandırılır.
* Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 7 günden önce sonlandırılamaz. Çalışanların 8. günde işe geri dönüşleri sağlanabilir.
* Bu uygulama yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, bağışıklığı düşük hastalar vb. toplu yaşam alanlar) bakım verilen alanlarda uygulanmaz. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.”
Rehberde ayrıca, “Pandemi döneminde hastalık yayılımının ve yakın temasın azaltılması amacıyla iş yerleri iyi havalandırması olan, 4 metrekareye 1 kişi çalışılacak alanlar şeklinde düzenlenmelidir” uyarısı da yapıldı.
https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/39552/0/covid-19rehberitemaslitakibievdehastaizlemivefilyasyonpdf.pdf adresinden rehbere ulaşılabilir.
“KARANTİNA SÜRESİ TARTIŞMALI BİR KONU HALİNE GELMİŞTİ”
Karantina süresinin 10 güne düşürülmesini yorumlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Karantina süresi tartışmalı bir konu haline gelmişti. Dünyadaki uygulamalarda eğer temaslıysanız, herhangi bir semptomunuz 7-8 güne kadar gelişmediyse sizin bu virüsü almadığınıza dair kanıt yüzde 95’ler civarındaydı. Böyle olunca Türkiye’de de tartışmalar başladı. 14 günlük bir karantina içinde bazı kurum ve kuruluşlarda ‘8-9’uncu günde göreve gel’ demek gibi bir şey oldu. Bunun uygulayıcısı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun ortaya koyacağı rehberlerle olabilir. Rehberler olmadan herhangi bir kamu yöneticisinin ‘8-10 oldunuz gibi inisiyatif kullanması mümkün değil. Hukuki temel açısından da kurumların protokolleri değil devletin ortaya koyduğu rehberler hukuki temel oluşturur. Böyle bir sorunla karşılaşıldı, bugün de bu rehber bunu kolaylaştırmak iş performansı açısından kıymetli” dedi.
“PCR YAPMADAN HERKESE ‘7’İNCİ GÜN İŞİNE BAŞLA’ DERSEK RİSKİ ARTIRIRIZ”
Prof. Dr. Aydın, “Sorunun özüne gelecek olursak; bir temaslı kategorisine girdiğinizde 8-10 gün geçtiğinde hiçbir belirtiniz yoksa siz virüsü almadınız ve hasta olmadınız anlamına gelerek algılanabiliyor ama bu yüzde 100 doğru mudur buna da çok katılmam. Çünkü (koronavirüsü) alan kişi yüzde 50’ye yakını asemptomatik geçiriyor dediğimiz bir klinik tabloda ise o zaman bu kişi asemptomatik de olabilir. Asemptomatik kişilerin 10’uncu günden sonra bulaştırıcılığı ortadan kalkıyor, buna bağlı olarak da temaslı izolasyonundan çıkartılmış oluyor.
Orada bir cümle var; yakın temaslı, yüksek riskli birisi 7-8’inci gününde PCR testi yaptırıp negatif çıkarsa (virüsü) bunu almadığını ve bulaştırıcılığının olmadığını ortaya koyuyor. O zaman olabilir. Bu testi yapmadan herkese ‘7’inci gün işine başla’ dersek riski artırırız” diye konuştu.
“TIBBIN ORADA AÇIĞI VAR”
Prof. Dr. Aydın, “Düşük ihtimali göz ardı etme kararı alındı. Bunun yüzde 100 elde edilmiş verilere dayanılarak çıkartılmış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Burada yüzde 92-95-98 ihtimalli ağırlık olarak görüp ona yönelik olarak bir hayat planlaması ortaya konuldu. Bütün buna rağmen kişinin bulaştırıcılığı devam edecektir. 2 ila 14 gün kuluçka süresinin tıbben denildiği bir yerde siz ’10’uncu günde yüzde 100 kuluçka süresinin içinde infekte olmadın, hayatına başla’yı direkt söyleyemezsiniz. Tıbbın orada açığı var. O zaman bir başka bilim kalemi de şöyle der; 12’inci gündeki kuluçka süresini ortadan mı kaldırdın. Daha büyük yayılımların önüne geçelim, yüzde 95’i yönetelim, yüzde 5 eksiklikle de hayatı yönetelim tarzında bir genelge bana göre” dedi. (HaberTürk)