Gayrimenkul Hukuku

Tapu İptal Tescil Davası Nedir ?

 

Tapu iptali davası, bir taşınmaz mal hakkında yapılan tapu devir işleminin iptal edilmesi için açılır.

Bu davanın açılabilmesi için bazı haklı nedenlerin ortaya çıkması gerekiyor. Örneğin; hesap hatası nedeniyle; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara, şahıs varlığına ilişkin davalar açılabiliyor.

Tapu iptali davasında diğer sebepler şu şekilde sıralanıyor;

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir. Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.

Aile konutu şerhi kurucu değil, açıklayıcı bir şerhtir. Bu nedenle eşin rızası dışında yapılan işlemlerde üçüncü kişinin kazanımının korunup korunmayacağı onun iyiniyetli olup olmamasına bağlıdır.

Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.

Vekil, vekalet verenin açık talimatına uymakla yükümlüdür. Ancak, vekalet verenden izin alma imkanı bulunmadığında durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hallerde, vekil talimattan ayrılabiliyor.

 

Peki Tapu İptal Tescil Davası Nasıl Açılır ?

 

Tapu iptali davasının açılabilmesi için ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan tescil veya, tescilin tadili veya terkini ile bir aynı haklan zedelenmiş olması gerekiyor.

Bu durumda ayni hakkı zedelenen kimse, Tapu Sicilinin düzeltilmesi için dava açabiliyor.

Terkin ve değiştirme

I. Yolsuz tescilde

MADDE 1025.- Bir aynî hak yolsuz olarak tescil edilmiş veya bir tescil yolsuz olarak terkin olunmuş ya da değiştirilmiş ise, bu yüzden aynî hakkı zedelenen kimse tapu sicilinin düzeltilmesini dava edebilir.

İyiniyetli üçüncü kişilerin bu tescile dayanarak kazandıkları aynî haklar ve her türlü tazminat istemi saklıdır.

II. Aynî hakların sona ermesi

MADDE 1026.- Bir aynî hakkın sona ermesiyle tescil her türlü hukukî değerini kaybettiği takdirde, yüklü taşınmaz maliki, terkini isteyebilir.

Tapu memuru bu istemi yerine getirirse, her ilgili, bu işlemin kendisine tebliği tarihinden başlayarak otuz gün içinde terkine karşı dava açabilir.

Tapu memuru, re’sen hâkime başvurarak aynî hakkın sona erdiğinin belirlenmesine ilişkin karar verilmesini istemeye ve hâkimin vereceği karara dayanarak terkin işlemini yapmaya yetkilidir.

III. Düzeltme

MADDE 1027.- İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir.

Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir.

Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca re’sen düzeltir.

 

Tapu İptal Tescil Davasında Görevli Mahkeme 

Tapu iptal davasında yetki taşınmazın bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir , ve bu mahkemelerde dava açılır .

 

Tapu iptal davası hangi hallerde açılır?

Tapu tescilinde bulunan yanlışlıkların düzeltilmesi için tapu iptal davası açılabiliyor. Tapu iptal davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Bu dava,  tapuda adına tescil yapılmış kişiye yönlendiriliyor.

Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan; Bir tescil veya; Tescilin tadili  veya Terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması halinde tapu iptal davası açılabiliyor.

Tapu iptal davaları ile ilgili usul ve esaslara Türk Medeni Kanunu’nda yer veriliyor. Kanun gereğince, tapu iptaliyle birlikte ‘Tescil de istenmişse; o zaman, taşınmazın bulunduğu yere göre; Hazine’ye, Köy Muhtarlığına, Belediye Başkanlığı’na da husumetin yöneltilmesi gerekir.

Tapu iptal davası açmak için aranan şartlar;

* Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan,

* Bir tescil veya,

* Tescilin tadili veya,

* Terkini ile bir ayni hakları zedelenmiş olması gerekiyor.

Tapu iptal davaları ve çeşitleri..

1. Hesap hatası nedeniyle tapu iptal davası

2. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptal davası

3. Aile konutu nedeniyle tapu iptal davası

4. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal davası

5. Vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptal davası.