T.C.
Yargıtay
17. Hukuk Dairesi
Karar No:2014/12344
K. Tarihi:22.9.2014
Özet:
davacı vekili hakem heyetine başvuru dilekçesinde 30.6.2012 tarihli trafik kazası neticesinde davalıya sigortalı olan araç sürücüsü davacının tek gözünü tamamen kaybetmesi sonucunda en az % 32 oranında genel çalışma gücü kaybına uğradığını, riziko üzerine davalının eksik ödeme yaptığı iddiasıyla talepte bulunmuştur.
O halde, davacı dava konusu kazada göz kaybı nedeniyle talepte bulunmuş olduğundan Adli Tıp Kurumu’ndan ilgili mevzuat çerçevesinde davacının göz ve görme kaybı oranını belirten rapor ibrazının sağlanması, ondan sonra dosyadaki tüm deliller birlikte değerlendirilip kazanılmış haklar da göz önünde bulundurulup varılacak sonuca göre karar verilmesi gereki
Taraflar arasındaki tahkim davası hakkında Sigorta Tahkim Komisyonu Hakem Heyetince verilen 22.7.2013 gün, 2013/E.2228.23 ve 15.11.2013 gün, K-2013/2270 sayılı talebin reddine yönelik kararın süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilip mahkemece Dairemize gönderilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru dilekçesinde özetle; davacının sürücüsü olduğu ve davalıya Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi ile sigortalı aracın karıştığı trafik kazasında davacının tek gözünü tamamen kaybetmesi sonucunda en az % 32 oranında genel çalışma gücü kaybına uğradığını, olay sebebiyle davalı tarafından eksik ödeme yapıldığını ileri sürerek, şimdilik 40.050,00 TL. tazminatın faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, ilgili poliçe gereğince hesaplanan 12.000,00 TL. tazminatın davacıya ödendiğini ve talebin reddi gerektiğini savunmuştur.
Hakem Heyetince, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; 15.11.2013 gün, K-2013/2270 sayılı kararla talebin reddine karar verilmiş, bu karara yönelik olarak davacı vekilinin itirazı İtiraz Hakem Heyeti’nin 06.2.2014 tarih ve 2014/İHK-63 sayılı kararıyla red edilmiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi’nden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi Genel Şartlarının Sigortanın Konusu başlığı altındaki A.1. maddesinde “Bu sigorta, yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacılığı kapsamında seyahat eden yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını, taşımacılık hizmetinin başlangıcından bitimine kadar geçen seyahat süresi içinde, duraklamalar da dahil olmak üzere, maruz kalacakları her türlü kazaların neticelerine karşı aşağıdaki şartlar çerçevesinde teminat altına alır. Poliçede kayıtlı taşımacının, 10/07/2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa istinaden verilen taşımacı yetki belgesine sahip olması; yolcu taşımacılığının zorunlu haller hariç, bu kanun hükümleri çerçevesinde yapılması ve taşımanın yapıldığı aracın poliçede kayıtlı olması zorunludur.” hükmüne yer verilmiş olup, aynı genel şartların Sakatlık Teminatı başlığı altındaki A.3.2. Maddesinde de “Bu sigorta ile teminat altına alınan bir kaza, sigortalının kaza tarihinden itibaren iki yıl içinde sakatlığına yol açtığı takdirde, tıbbi tedavinin sona ermesi ve sakatlığın kesin olarak tespiti sonucunda, sakatlık tazminatı aşağıda belirtilen oranlar dahilinde kendisine ödenir.” hükmüne yer verilmiş ve hangi zarar durumunda veya organ kaybında ne oranda tazminat ödeneceği (01.7.2006 tarihinden itibaren) tablo halinde gösterilmiştir. (Bir gözün tamamen kaybı veya iki gözün görme gücünün yarı yarıya kaybı halinde % 15 oranında)
Buna göre, bu sigorta türünün sigortalı olarak gösterilen yolcu, sürücü ve sürücü yardımcıları yararına yapılmış bir ferdi kaza meblağ sigortası olduğu, poliçede yazılı maluliyetin gerçekleşmesi halinde, iş görmezlik halinin oluştuğu organ veya organlar dikkate alınarak, sigorta bedelinin poliçede belirlenen oranı dahilinde ödeme yapılmasını gerektiren bir sigorta türü olduğu açıktır.
Somut olayda davacı vekili hakem heyetine başvuru dilekçesinde 30.6.2012 tarihli trafik kazası neticesinde davalıya sigortalı olan araç sürücüsü davacının tek gözünü tamamen kaybetmesi sonucunda en az % 32 oranında genel çalışma gücü kaybına uğradığını, riziko üzerine davalının eksik ödeme yaptığı iddiasıyla talepte bulunmuştur.
O halde, davacı dava konusu kazada göz kaybı nedeniyle talepte bulunmuş olduğundan Adli Tıp Kurumu’ndan ilgili mevzuat çerçevesinde davacının göz ve görme kaybı oranını belirten rapor ibrazının sağlanması, ondan sonra dosyadaki tüm deliller birlikte değerlendirilip kazanılmış haklar da göz önünde bulundurulup varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, davalının 150.000,00 TL tutarındaki poliçe limitinin % 25’ine tekabül eden meblağ olan 37.500,00 TL‘den bu defa hatalı olarak (maluliyet oranına ilişkin Kocaeli Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’nun 21.3.2013 tarihli raporundaki) % 32 oranında meslekte kazanma gücü kaybına göre belirlediği hesap yöntemi uygun bulunarak yazılı şekilde talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Hakem Heyetince verilen talebin reddine dair kararın BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 22.9.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.